fbpx
Szukaj
open close

Makaron ryżowy z krewetkami i warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c591d02e3-fecf-4c53-add3-0c0a78cd28ba
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Makaron ryżowy z krewetkami i warzywami

Przygotowanie

  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Paprykę kroimy w drobną kostkę
  • Z grochu odcinamy końcówki i kroimy wzdłuż na pół
  • Do miski z imbirem wlewamy sos sojowy oraz tłuszcz (olej sezamowy) i dokładnie mieszamy
  • Dodajemy krewetki i dokładnie obtaczamy w marynacie, tak aby każda krewetka była równomiernie pokryta
  • Następnie owijamy miskę folią aluminiową i wkładamy na ok. 1 godz. do lodówki
  • Naczynie do gotowania wykładamy papierem do pieczenia (najlepiej naczynie bambusowe lub metalowe)
  • Do naczynia wkładamy krewetki, kładziemy naczynie nad rondlem z wrzątkiem i gotujemy przez ok. 8-10 minut (aż krewetki będą różowe i miękkie)
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
  • Następnie makaron odcedzamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy cebulę, paprykę, groch i kiełki, dolewamy sos sojowy, sok z limonki oraz tłuszcz (olej sezamowy) i dokładnie mieszamy
  • Na talerze nakładamy makaron, na wierzch kładziemy krewetki i posypujemy sezamem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z makaronem ryżowym.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka black tiger (świeża) (400 g)
  • Makaron ryżowy (250 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Groch cukrowy (100 g)
  • Kiełki fasoli Mung (100 g)
  • Cebula (45 g)
  • Sok z limonki (bio) (12 g)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Imbir korzeń (10 g)
  • Sezam biały (10 g)
  • Olej sezamowy ekologiczny (6 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Sitko, Tarka do jarzyn, Wkładka do gotowania na parze

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Makaron ryżowy po chińsku z krewetkami

Krewetki dokładnie oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Imbir (…)

WIĘCEJ >

Makaron ryżowy z warzywami

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Brokuł dzielimy na różyczki Z fasolki odcinamy końcówki, a następnie kroimy (…)

WIĘCEJ >

Makaron ryżowy z krewetkami

Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a (…)

WIĘCEJ >