Łosoś z sosem holenderskim
Łosoś z sosem holenderskim
Przygotowanie
- Zieleninę drobno siekamy
- Do blendera wlewamy sok z cytryny, dodajemy żółtka i dokładnie blendujemy
- W rondlu roztapiamy tłuszcz
- Następnie roztopiony tłuszcz przelewamy do blendera i ponownie blendujemy
- Sos przelewamy do miski, dodajemy zieleninę, mieszamy i odstawiamy
- Rozgrzewamy patelnię grillową i lekko natłuszczamy
- Rybę przyprawiamy z każdej strony (solą i pieprzem), kładziemy na patelnię i grillujemy z każdej strony po ok. 5 minut
- Usmażoną rybę nakładamy na talerze i polewamy sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z łososiem.
Rybę możesz podawać z dodatkiem ulubionych warzyw np. ziemniaków, cukinii i szparagów.
Autor
Lista składników
- Łosoś atlantycki (świeży) (800 g)
- Masło (100 g)
- Jajo żółtko (60 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.