fbpx
logo
Szukaj
open close

Łosoś z natką pietruszki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5cc2d557-32a4-4bc3-9f17-ba4dbbd5e2c5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Łosoś z natką pietruszki

Przygotowanie

  • Każdy plaster łososia powinien ważyć ok. 150 g
  • Cytryny przecinamy na pół i wyciskamy z nich sok
  • Listki natki pietruszki odrywamy od łodyżek i kilka odkładamy do dekoracji
  • Plastry łososia grubo nacinamy w poprzek włókien, formując kieszeń
  • Następnie oprószamy łososia przyprawami (solą i pieprzem)
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy natkę pietruszki, dolewamy połowę wody i gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając (gotujemy do momentu, aż woda odparuję)
  • Następnie przenosimy natkę pietruszki do miski, oprószamy wszystkimi przyprawami i odkładamy
  • Do rondla wlewamy sok z cytryny oraz pozostałą wodę i gotujemy na dużym ogniu, do momentu, aż w rondlu pozostanie 1 łyżka płynu
  • Rondel ściągamy z kuchenki, dodajemy mleko i mieszamy
  • Następnie, cały czas mieszając rózgą kuchenną, stopniowo dodajemy twarożek
  • Do sosu dodajemy przyprawy i mieszamy
  • Łososia dokładnie myjemy i osuszamy
  • Do kieszeni wkładamy natkę pietruszki i związujemy łososia sznurkiem kuchennym
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Kładziemy łososia (skórą do góry) i smażymy na dużym ogniu przez ok. 3-4 minuty
  • Następnie ściągamy patelnię z kuchenki, przykrywamy pokrywką i odkładamy na ok. 3-4 minuty
  • Na talerze kładziemy łososia (sznurki usuwamy), polewamy sosem, dekorujemy natką pietruszki i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z łososiem.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Łosoś atlantycki (świeży) (600 g)
  • Cytryna (160 g)
  • Woda (100 ml)
  • Twarożek grani (100 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (75 g)
  • Masło (10 g)
  • Mleko w proszku (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Rondel, Rózga kuchenna, Sznurek kuchenny, Wyciskarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Łosoś w białym winie z warzywami

Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (do miękkości) Tłuszcz roztapiamy w garnku i (…)

WIĘCEJ >

Łosoś na kremowym szpinaku

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Łososia przyprawiamy z każdej strony, kładziemy na papier (…)

WIĘCEJ >

Sałatka z wędzonym łososiem, granatem i awokado

Łososia rozdrobnić rękami na małe kawałki, albo pokroić nożem Sałatę poszarpać/porwać rękami Pomidor umyć i pokroić jak kto umie/lubi Paprykę pokroić (…)

WIĘCEJ >

Fritatta z łososiem i pomidorami

Włączamy piekarnik i ustawiamy 200 st.C Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Kalarepę obrać i pokroić w kostkę (…)

WIĘCEJ >

Chłodnik czosnkowo – koperkowy z łososiem

Mleko wlewamy do naczynia, w którym będziemy miksować Dodajemy czosnek Wydrążony miąższ z awokado Miksujemy blenderem Łososia kroimy w drobne (…)

WIĘCEJ >