Łosoś z natką pietruszki
Łosoś z natką pietruszki
Przygotowanie
- Każdy plaster łososia powinien ważyć ok. 150 g
- Cytryny przecinamy na pół i wyciskamy z nich sok
- Listki natki pietruszki odrywamy od łodyżek i kilka odkładamy do dekoracji
- Plastry łososia grubo nacinamy w poprzek włókien, formując kieszeń
- Następnie oprószamy łososia przyprawami (solą i pieprzem)
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy natkę pietruszki, dolewamy połowę wody i gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając (gotujemy do momentu, aż woda odparuję)
- Następnie przenosimy natkę pietruszki do miski, oprószamy wszystkimi przyprawami i odkładamy
- Do rondla wlewamy sok z cytryny oraz pozostałą wodę i gotujemy na dużym ogniu, do momentu, aż w rondlu pozostanie 1 łyżka płynu
- Rondel ściągamy z kuchenki, dodajemy mleko i mieszamy
- Następnie, cały czas mieszając rózgą kuchenną, stopniowo dodajemy twarożek
- Do sosu dodajemy przyprawy i mieszamy
- Łososia dokładnie myjemy i osuszamy
- Do kieszeni wkładamy natkę pietruszki i związujemy łososia sznurkiem kuchennym
- Rozgrzewamy patelnię
- Kładziemy łososia (skórą do góry) i smażymy na dużym ogniu przez ok. 3-4 minuty
- Następnie ściągamy patelnię z kuchenki, przykrywamy pokrywką i odkładamy na ok. 3-4 minuty
- Na talerze kładziemy łososia (sznurki usuwamy), polewamy sosem, dekorujemy natką pietruszki i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z łososiem.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Łosoś atlantycki (świeży) (600 g)
- Cytryna (160 g)
- Woda (100 ml)
- Twarożek grani (100 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (75 g)
- Masło (10 g)
- Mleko w proszku (10 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.