Łosoś z fenkułem
Łosoś z fenkułem
Przygotowanie
- Fenkuł oczyszczamy i kroimy w zapałki
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Ścianki i dno naczynia żaroodpornego smarujemy tłuszczem (2/3 ilości)
- Na dnie naczynia rozsypujemy pokrojony fenkuł, a na nim kładziemy łososia i skrapiamy go pozostałym tłuszczem
- Zawartość naczynia żaroodpornego posypujemy przyprawami (koperkiem i bazylią)
- Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez ok. 20-25 minut
- Opcjonalnie możemy podawać łososia z sosem holenderskim
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z łososiem.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Łosoś atlantycki (świeży) (800 g)
- Fenkuł (koper włoski) (300 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Koper (ziele) suszony (3 g)
- Bazylia suszona (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.