Łosoś na kremowym szpinaku
Łosoś na kremowym szpinaku
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Łososia przyprawiamy z każdej strony, kładziemy na papier i skrapiamy tłuszczem (oliwą)
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Pomidora suszonego kroimy w paski
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
- Wrzucamy cebule i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy szpinak, pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i całość dusimy przez ok. 10 minut (do momentu, aż szpinak „zwiędnie”
- Na talerz nakładamy łososia, a obok szpinak z pomidorami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia łososia.
Autor
Lista składników
- Łosoś atlantycki (świeży) (150 g)
- Szpinak (100 g)
- Cebula (50 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Pomidor suszony (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.