Lody waniliowe
Lody waniliowe
Przygotowanie
- Jaja sparzamy wrzątkiem i rozdzielamy żółtka od białek
- Zimną śmietankę wlewamy do miski, dodajemy cukier trzcinowy (1/4 ilości) i ubijamy krótko, aż lekko zgęstnieję
- Wszystkie żółtka przenosimy do osobnej miski, dodajemy cukier trzcinowy (1/2 ilości), cukier waniliowy oraz ekstrakt z wanilii i ucieramy
- Połowę ilości białek ubijamy i pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier
- Żółtka łączymy z białkami delikatnie mieszając drewnianą łyżką
- Powstałą masę bardzo delikatnie łączymy z ubitą śmietanką
- Gotową masę przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki na ok. 4-5 godz.
- W trakcie mrożenia możemy kilkukrotnie przemieszać masę, aby zapobiec powstaniu kryształków
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia lodów.
Autor
Lista składników
- Śmietanka kremówka 30% (400 ml)
- Jajo kurze (153 g)
- Jajo żółtko (60 g)
- Cukier trzcinowy (40 g)
- Cukier waniliowy (trzcinowy) (25 g)
- Wanilia – ekstrakt (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.