fbpx
logo
Szukaj
open close

Lody orzechowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c37e6d880-b7be-4239-bc98-f370300bf1e4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Lody orzechowe

Przygotowanie

  • Więcej niż połowę orzechów wrzucamy do robota kuchennego i mielimy na proszek
  • Do rondla wlewamy mleko, wrzucamy zmielone orzechy i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie ściągamy rondel z kuchenki, przykrywamy talerzem i odkładamy na ok. 15 minut
  • Pozostałe orzechy grubo siekamy
  • Mleko ponownie podgrzewamy
  • Do żółtek dodajemy słodzik i ubijamy do momentu, aż żółtka zrobią się jasne i puszyste
  • Cały czas mieszając, stopniowo dolewamy do żółtek mleko
  • Całość przelewamy do rondla i podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 10 minut (nie dopuszczamy do wrzenia)
  • Krem powinien zgęstnieć
  • Do kremu dodajemy orzechy oraz mleko w proszku i całość dokładnie mieszamy
  • Gotowy krem odkładamy do ostygnięcia (od czasu do czasu mieszamy tak, aby na powierzchni nie utworzyła się „skórka”)
  • Następnie krem wkładamy do zamrażarki na ok. 4 godz. (lub wkładamy do maszynki do lodów)
  • Lody wyciągamy z zamrażarki, odkładamy na ok. 5-10 minut i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia lodów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko krowie (400 ml)
  • Jajo żółtko (80 g)
  • Orzech laskowy (50 g)
  • Cukier trzcinowy (20 g)
  • Mleko w proszku (20 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Mikser, Nóż, Robot kuchenny, Rondel, Talerz, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Lody jogurtowe z jagodami

Jogurt wyciągamy z lodówki przed samym użyciem Jagody wyciągamy z zamrażarki przed samym użyciem Miód wkładamy do rondla i podgrzewamy (…)

WIĘCEJ >

Lody czekoladowo-bananowo-śliwkowe

Banany obieramy i wkładamy do zamrażarki na ok. 1 godz. (aby się zamroziły) Następnie zamrożone banany kroimy w plasterki o (…)

WIĘCEJ >

Błyskawiczne lody truskawkowe

Truskawki wrzucamy do blendera i blendujemy na jednolity mus Dodajemy pozostałe składniki i ponownie blendujemy Przed podaniem wkładamy lody na (…)

WIĘCEJ >

Lody bananowe

Banany powinny być zamrożone Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji

WIĘCEJ >

Domowe lody waniliowe

Strąk wanilii kroimy wzdłuż na pół, wyskrobujemy z niego nasiona i razem ze strąkiem przenosimy je do rondla Dolewamy mleko, (…)

WIĘCEJ >