fbpx
Szukaj
open close

Leczo z cukinią i bakłażanem (bez mięsa)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4965ca70-6a26-4b4b-87fa-c49f97501324
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Leczo z cukinią i bakłażanem (bez mięsa)

Przygotowanie

  • Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Papryki, bakłażana i cukinię kroimy w kostkę
  • Pieczarki kroimy w plastry
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy cebulę oraz chili (w całości) i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy paprykę oraz cukinię i smażymy przez ok. 2 minuty (na średnim ogniu)
  • Dodajemy tłuszcz (masło), pieczarki oraz bakłażana i całość smażymy przez ok. 10-12 minut, co jakiś czas mieszając
  • W między czasie dodajemy przyprawy (sól i pieprz)
  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do garnka
  • Dolewamy passatę oraz dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy przez ok. 4-5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia leczo.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor (340 g)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Passata pomidorowa (250 g)
  • Bakłażan (240 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Pieczarka (świeża) (150 g)
  • Papryka zielona (140 g)
  • Cebula cukrowa (110 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Chili (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Oregano suszone (3 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Kremowe leczo

Warzywa, kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę w garnku na maśle. Po 10 minutach dolewamy mleko kokosowe, pomidory krojone (…)

WIĘCEJ >

Leczo AIP

Cukinię obieramy, kroimy wzdłuż i później na grube plastry. Cebulę kroimy w dużą kostkę. W głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz i (…)

WIĘCEJ >

Leczo na ostro

W garnku rozgrzewamy odrobine masła. Cebulę i imbir drobno kroimy i wrzucamy na tłuszcz. Chwilę podsmażamy. Cukinię i paprykę myjemy (…)

WIĘCEJ >

Leczo z cukinii z boczkiem i pieczarkami

Cukinię pokroić w kostkę Paprykę pokroić z paseczki Pomidory pokroić w kostkę Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w (…)

WIĘCEJ >

Leczo z dyni

Kiełbasę kroimy wzdłuż na pół i kroimy w półksiężyce Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Dynię obieramy ze (…)

WIĘCEJ >