Leczo z cukinią i bakłażanem (bez mięsa)
Leczo z cukinią i bakłażanem (bez mięsa)
Przygotowanie
- Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Papryki, bakłażana i cukinię kroimy w kostkę
- Pieczarki kroimy w plastry
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
- Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę
- Dodajemy cebulę oraz chili (w całości) i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Dodajemy paprykę oraz cukinię i smażymy przez ok. 2 minuty (na średnim ogniu)
- Dodajemy tłuszcz (masło), pieczarki oraz bakłażana i całość smażymy przez ok. 10-12 minut, co jakiś czas mieszając
- W między czasie dodajemy przyprawy (sól i pieprz)
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do garnka
- Dolewamy passatę oraz dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy przez ok. 4-5 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia leczo.
Autor
Lista składników
- Pomidor (340 g)
- Cukinia zielona (300 g)
- Passata pomidorowa (250 g)
- Bakłażan (240 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Pieczarka (świeża) (150 g)
- Papryka zielona (140 g)
- Cebula cukrowa (110 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Chili (10 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (5 g)
- Oregano suszone (3 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.