fbpx
Szukaj
open close

Lasagne z wołowiną i pesto

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd450a92f-641d-4879-9d3b-ccac37ed7520
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Lasagne z wołowiną i pesto

Przygotowanie

  • Ser (mozzarellę) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • W rondlu podgrzewamy 3/5 ilości tłuszczu (oliwy)
  • Dodajemy mąkę i mieszamy na gęstą masę
  • Ściągamy rondel z palnika i cały czas mieszając dolewamy mleko
  • Stawiamy rondel z powrotem na palniku (na małym ogniu) i mieszamy do momentu, aż masa będzie miała konsystencję gęstego sosu
  • Dodajemy 3/4 ilości sera (mozzarelli) i mieszamy do momentu rozpuszczenia się, a następnie odstawiamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 8-10 minut, rozgniatając większe grudki mięsa
  • Następnie przenosimy mięso do miski
  • Na patelnię dokładamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy z powrotem mięso, pomidory oraz pesto i zagotowujemy
  • Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Dno naczynia wykładamy płatami lasagne, nakładamy 1/2 ilości mięsa i 3/4 szklanki sosu serowego i przykrywamy drugą warstwą płatów lasagne (tak postępujemy do momentu wykorzystania wszystkich składników, na wierzchu powinien znaleźć się sos serowy) i posypujemy serem
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 40-45 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia lasagne.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko kokosowe (750 ml)
  • Wołowina mięso mielone (500 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Makaron Lasagne (300 g)
  • Ser Mozzarella (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Pesto zielone (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Mąka orkiszowa (36 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Lasagne z brokułami

Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do rondla Brokuł dzielimy na różyczki i dodajemy do rondla z marchewką (…)

WIĘCEJ >

Lasagne z wołowiną i ricottą

Cebulę obieramy i drobno siekamy Paprykę kroimy w kostkę Zieleninę (bazylię) drobno siekamy Ser (mozzarellę) ścieramy na drobnych oczkach tarki (…)

WIĘCEJ >

Paleo lasagna

Piekarnik ustawiamy na 175 st. C z opcją grzania „góra-dół” Zaczynamy smażyć mięso W tym czasie siekamy cebulę, wyciskamy czosnek (…)

WIĘCEJ >

Nieziemsko dobra lasagne

Dynię piżmową (lub batata) obieramy i kroimy na cienkie plasterki (tak jak na chipsy); będzie stanowiła warstwę makaronową. Cukinię obieramy (…)

WIĘCEJ >