fbpx
Szukaj
open close

Lasagne z indykiem i serem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7bb4c08e-65cd-41b6-9527-ef803d34568d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Lasagne z indykiem i serem

Przygotowanie

  • Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część)
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy por i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dosypujemy mąkę, mieszamy i podsmażamy jeszcze przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy musztardę, dolewamy bulion i gotujemy na średnim ogniu, aż płyn zgęstnieję
  • Następnie ściągamy rondel z kuchenki
  • Na dnie naczynia żaroodpornego kładziemy płat makaronu, nakładamy na niego 1/3 ilości mieszanki z mięsem, po czym przykrywamy kolejnym płatem makaronu (tak postępujemy z pozostałymi składnikami – na wierzchu powinien znaleźć się makaron)
  • Lasagne posypujemy serami, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Następnie ściągamy folię aluminiową i pieczemy jeszcze przez ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia lasagne.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Indyk mięso mielone (300 g)
  • Makaron Lasagne (150 g)
  • Por (140 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Ser Mozzarella (100 g)
  • Masło (50 g)
  • Mąka orkiszowa (36 g)
  • Musztarda (20 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rondel, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Lasagne z pieczarkami

Ser (mozzarellę) ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do osobnej miski W (…)

WIĘCEJ >

Lasagne z wołowiną i pesto

Ser (mozzarellę) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Cebulę obieramy i drobno siekamy W rondlu podgrzewamy 3/5 ilości tłuszczu (…)

WIĘCEJ >

Lasagne z brokułami

Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do rondla Brokuł dzielimy na różyczki i dodajemy do rondla z marchewką (…)

WIĘCEJ >

Lasagne z wołowiną i ricottą

Cebulę obieramy i drobno siekamy Paprykę kroimy w kostkę Zieleninę (bazylię) drobno siekamy Ser (mozzarellę) ścieramy na drobnych oczkach tarki (…)

WIĘCEJ >

Paleo lasagna

Piekarnik ustawiamy na 175 st. C z opcją grzania „góra-dół” Zaczynamy smażyć mięso W tym czasie siekamy cebulę, wyciskamy czosnek (…)

WIĘCEJ >