Lasagne z brokułami
Lasagne z brokułami
Przygotowanie
- Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do rondla
- Brokuł dzielimy na różyczki i dodajemy do rondla z marchewką
- Do rondla dolewamy wodę i gotujemy warzywa pod przykryciem przez ok. 5 minut
- Dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze przez ok. 1 minutę
- Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do osobnej miski
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Warzywa odcedzamy i dodajemy do nich ricottę, połowę parmezanu oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Płaty makaronu układamy na desce, nakładając częściowo jeden płat na drugi, tak aby uformować 4 długie paski ciasta (4 paski z 8 płatów makaronu)
- Na każdy pasek ciasta nakładamy warzywa i zawijamy w rulony
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy przecier, mieszamy i dusimy przez ok. 5 minut
- Do naczynia żaroodpornego wlewamy połowę sosu, kładziemy rulony makaronowe i polewamy drugą połową sosu
- Przykrywamy lasagne folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
- Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut
- Danie nakładamy na talerze i posypujemy drugą połową parmezanu
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia lasagne.
Autor
Lista składników
- Szpinak mrożony (900 g)
- Mleko kokosowe (750 ml)
- Makaron Lasagne (500 g)
- Ser Mozzarella (440 g)
- Ser pleśniowy (300 g)
- Ser żółty (150 g)
- Masło (60 g)
- Mąka orkiszowa (48 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (10 g)
- Oregano (świeże) (6 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz biały (3 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.