fbpx
Szukaj
open close

Kurczak ze szparagami w cieście filo

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c25128ea0-18e7-4010-9fff-0e86334fb539
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kurczak ze szparagami w cieście filo

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-7 minut z każdej strony
  • Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część)
  • Ze szparagów odcinamy końcówki, a następnie kroimy na kawałki o wielkości ok. 1 cm
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy por i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy szparagi i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy szpinak, mieszamy i smażymy przez ok. 1 minutę, a następnie ściągamy patelnię z kuchenki
  • Mięso rozdrabniamy na małe kawałki i przenosimy do miski
  • Dodajemy warzywa z patelni i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (masło), wsypujemy mąkę i smażymy przez ok. 1-2 minuty, cały czas mieszając, aż powstanie gęsta i gładka „pasta”
  • Rondel ściągamy z kuchenki i cały czas mieszając, stopniowo dolewamy mleko
  • Następnie kładziemy rondel z powrotem na kuchenkę, wsypujemy ser i mieszamy do momentu, aż się roztopi i wyłączamy kuchenkę
  • Z lodówki wyciągamy miskę z mięsem i warzywami
  • Do miski dodajemy zawartość rondla i całość dokładnie mieszamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Na blacie rozkładamy połowę płatów ciasta filo, smarujemy roztopionym tłuszczem (masłem) i przykrywamy pozostałymi płatami ciasta
  • Nadzienie rozkładamy wzdłuż brzegów ciasta i formujemy roladki, które następnie kładziemy na blachę
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Opcjonalnie możesz posypać roladki sezamem lub innymi ziarnami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ciasto Filo (360 g)
  • Szparag (300 g)
  • Kurczak pierś (300 g)
  • Szpinak (200 g)
  • Mleko kokosowe (200 ml)
  • Por (140 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Masło (75 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia - mała, Piekarnik, Ręcznik papierowy, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Gotowany kurczak z imbirem

Imbir obieramy i drobno siekamy Cebulę drobno siekamy Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, po czym wstawiamy je do naczynia do (…)

WIĘCEJ >

Pieczony kurczak po meksykańsku

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą (…)

WIĘCEJ >

Kurczak cytrynowo-imbirowy

Imbir obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w paski Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu Wrzucamy imbir i smażymy przez ok. (…)

WIĘCEJ >

Chrupiący kurczak na ostro

Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy (…)

WIĘCEJ >

Pieczony kurczak na pomidorowym ryżu

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Mięso dokładnie oczyszczamy i posypujemy z każdej strony przyprawami Do garnka wlewamy wodę, (…)

WIĘCEJ >