Kurczak zawijany w boczku z warzywami na puree z batatów
Kurczak zawijany w boczku z warzywami na puree z batatów
Przygotowanie
- Włączamy piekarnik na 170 stopni
- Kurczaka posolić i popieprzyć
- Na desce rozkładamy 3 plastry boczku jeden lekko zachodzący na drugi
- Plastry warzyw kroimy w słupki o grubości 1 cm
- Na boczku kładziemy pokrojone warzywa
- Na górę kładziemy kurczaka
- Zawijamy boczkiem
- Obracamy na druga stronę i układamy na naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia
- Wkładamy do piekarnika na 40 min
Puree z batatów:
- Obieramy bataty i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 30 min i odcedzamy na sicie
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Rozgrzewamy w rondelku / małym garnuszku tłuszcz
- Smażymy cebulę przez 2 min
- Dodajemy ugotowane bataty
- Miksujemy blenderem przez min
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
Kurczak zawijany w boczku
- Kurczak pierś (160 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (30 g)
- Bakłażan (10 g)
- Cukinia zielona (10 g)
- Papryka czerwona (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Purée z batatów
- Batat (200 g)
- Cebula (50 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.