Kurczak z trawą cytrynową
Kurczak z trawą cytrynową
Przygotowanie
- Trawę cytrynową grubo siekamy
- Imbir obieramy i drobno siekamy
- Korzenie kolendry grubo siekamy, a liście drobno
- W garnku zagotowujemy wodę
- Do wrzącej wody wrzucamy trawę cytrynową, imbir i korzenie kolendry
- Gdy woda zacznie ponownie wrzeć – wrzucamy mięso i zmniejszamy ogień
- Następnie przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez ok. 40 minut
- Po tym czasie wyciągamy z garnka mięso i odkładamy na talerz
- Płyn przecedzamy do czystego garnka i gotujemy w nim ryż wg instrukcji na opakowaniu
- Następnie ryż odcedzamy i przenosimy do miski
- Dodajemy sos sojowy, sok z cytryny oraz liście kolendry i dokładnie mieszamy
- Mięso kroimy w cienkie plasterki i podajemy na ryżu
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Kurczaka możesz podawać z dodatkiem ulubionych warzyw i przypraw.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (800 g)
- Ryż jaśminowy (300 g)
- Trawa cytrynowa (świeża) (16 g)
- Kolendra (świeża) (12 g)
- Sos sojowy (10 g)
- Sok z limonki (bio) (6 g)
- Imbir korzeń (5 g)
- Sól morska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.