Kurczak z rozmarynem i cytryną
Kurczak z rozmarynem i cytryną
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając (smażymy do momentu, aż będzie złote z obu stron)
- Następnie przenosimy mięso do naczynia żaroodpornego (z patelni nie wylewamy tłuszczu)
- Czosnek obieramy i kroimy na pół
- Cytrynę kroimy w plastry
- Na patelnię wlewamy sok z cytryny, dodajemy czosnek, zieleninę oraz cytrynę i smażymy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając
- Następnie powstałym sosem polewamy mięso i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Kurczaka możesz opcjonalnie posypać przyprawami.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Cytryna (80 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Czosnek (20 g)
- Sok z cytryny (bio) (18 ml)
- Rozmaryn (świeży) (16 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.