fbpx
Szukaj
open close

Kurczak z karmelizowaną cebulą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca9677aa2-3ae9-4189-bc23-7b1c777e025c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kurczak z karmelizowaną cebulą

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w plasterki
  • Mięso wkładamy w folię kuchenną i rozpłaszczamy wałkiem do ciasta
  • Następnie przenosimy mięso do płaskiego naczynia, dodajemy 1/4 soku z pomarańczy oraz przyprawy (imbir), dokładnie mieszamy i zostawiamy w marynacie na ok. 10-15 minut
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy cebulę i smażymy pod przykryciem przez ok. 10 minut
  • Następnie posypujemy cebulę cukrem i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dolewamy bulion i pozostały sok z pomarańczy, dodajemy skórkę pomarańczową i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10-15 minut
  • Mięso wyciągamy z marynaty i posypujemy z każdej strony przyprawami (pieprzem)
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 4 minuty z każdej strony
  • Mięso nakładamy na talerze i dekorujemy cebulą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Cebula (525 g)
  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Ser żółty (120 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Masło (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Naczynie płaskie, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa, Pokrywka do patelni, Talerz, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Kurczak curry ze smażonymi bananami

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę Owoce obieramy i kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Kurczak słodko-kwaśny z nerkowcami i ryżem

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cukinię, ananasa i mięso kroimy w kostkę Mięso przenosimy do miski, (…)

WIĘCEJ >

Cytrynowy kurczak w brokułach

Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni (…)

WIĘCEJ >

Kurczak curry z dynią i szpinakiem

Dynię obieramy i kroimy na drobne kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podobnie pierś z kurczaka. Czosnek i imbir (…)

WIĘCEJ >

Kurczak faszerowany sarną pieczony z gruszkami z grillowaną kalarepą

Włączamy piekarnik na 180 stopni Gruszkę kroimy na pół, połowę obieramy, kroimy w drobną kostkę Sarninę, razem z obranym czosnkiem (…)

WIĘCEJ >