Kurczak z fasolą i cynamonem
Kurczak z fasolą i cynamonem
Przygotowanie
- Mięso kroimy na kawałki i przenosimy do miski
- Dodajemy przyprawy (cynamon) oraz wino i dokładnie mieszamy
- Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 6 godz.
- Co ok. 1 godz. obracamy mięso na drugą stronę
- Fasolę z puszki odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
- Następnie przenosimy fasolę do miski
- Z fasolki szparagowej odcinamy końcówki i kroimy na kawałki o długości ok. 2 cm
- W rondlu zagotowujemy wodę
- Wrzucamy fasolkę szparagowej na wrzątek i gotujemy przez ok. 2-3 minuty
- Następnie fasolkę odcedzamy, przelewamy zimną wodą i przenosimy do miski z fasolą
- Do osobnej miski wlewamy połowę tłuszczu i ocet, dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy
- Mieszankę przelewamy do miski z fasolą i ponownie dokładnie mieszamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
- Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 4-5 minut, co jakiś czas obracając
- Następnie przenosimy mięso do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
- Zieleninę drobno siekamy
- Na talerze nakładamy fasolę, na wierzch kładziemy mięso i całość posypujemy zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (500 g)
- Brokuł (250 g)
- Ryż basmati (200 g)
- Ocet ryżowy (60 ml)
- Woda (60 ml)
- Sos sojowy (60 g)
- Cebula (50 g)
- Miód lipowy (48 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Sezam biały (30 g)
- Mąka ziemniaczana (12 g)
- Czosnek (10 g)
- Chili (10 g)
- Szczypiorek (10 g)
- Imbir korzeń (5 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.