fbpx
Szukaj
open close

Kurczak w sosie pieczarkowym z ryżem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4ab96a72-2d46-45ad-b6f6-48030aa0534a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kurczak w sosie pieczarkowym z ryżem

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę
  • Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i mieszamy
  • Mięso przenosimy do miski z mieszanką tłuszczu i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty, a następnie odstawiamy na ok. 20-30 minut
  • Pieczarki kroimy w ćwiartki (lub w plastry)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy pieczarki, mieszamy i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dolewamy bulion, mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 6-8 minut
  • Śmietankę przelewamy do szklanki, dolewamy odrobinę bulionu i mieszamy
  • Następnie wylewamy śmietankę na patelnię, mieszamy i zagotowujemy
  • Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 6-7 minut
  • Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Na patelnię dodajemy tłuszcz (masło) oraz przyprawy i mieszamy
  • Na talerze nakładamy ryż i polewamy sosem pieczarkowym z kurczakiem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (450 g)
  • Pieczarka (świeża) (300 g)
  • Bulion jarski (170 ml)
  • Ryż basmati (150 g)
  • Śmietanka kremówka 30% (125 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Masło (15 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Oregano suszone (0.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

„Wrapy” z sałaty z kurczakiem i awokado

Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dolewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa (…)

WIĘCEJ >

Cytrynowy kurczak w brokułach

Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni (…)

WIĘCEJ >

Kurczak duszony z warzywami

Posiekać cebulę, marchewki obrać i pokroić w grube plastry. Ziemniaki orać i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Udka z kurczaka (…)

WIĘCEJ >

Kurczak curry z dynią i szpinakiem

Dynię obieramy i kroimy na drobne kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podobnie pierś z kurczaka. Czosnek i imbir (…)

WIĘCEJ >

Kurczak faszerowany sarną pieczony z gruszkami z grillowaną kalarepą

Włączamy piekarnik na 180 stopni Gruszkę kroimy na pół, połowę obieramy, kroimy w drobną kostkę Sarninę, razem z obranym czosnkiem (…)

WIĘCEJ >