Kurczak w sosie maślano-cytrynowym
Kurczak w sosie maślano-cytrynowym
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Mięso delikatnie oprószamy przyprawami (solą i pieprzem) z każdej strony
- Na patelni (z metalową rączką) rozgrzewamy połowę tłuszczu
- Kładziemy mięso i podsmażamy z każdej strony przez ok. 5-6 minut (do momentu, aż nabiorą złotego koloru)
- Następnie przenosimy mięso na talerz i odstawiamy
- Na patelnię dodajemy pozostały tłuszcz, wrzucamy obrany i zmiażdżony czosnek i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
- Następnie dolewamy bulion, śmietankę oraz sok z cytryny i całość dokładnie mieszamy
- Sos doprowadzamy do wrzenie i wkładamy na patelnię z powrotem mięso
- Patelnię wkładamy do piekarnika, przykrywamy pokrywką i dusimy przez ok. 30 minut
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kurczakiem.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Kurczak udko (640 g)
- Bulion mięsny (125 ml)
- Śmietanka kremówka 30% (100 ml)
- Masło (30 g)
- Sok z cytryny (bio) (10 ml)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.