Kurczak w sosie mango
Kurczak w sosie mango
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
- Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do blendera
- Do blendera dodajemy tłuszcz i całość blendujemy na jednolitą pastę
- Mięso kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Przelewamy pastę i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
- Dodajemy przyprawy (curry) i smażymy przez ok. 1 minutę
- Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
- Wlewamy mleko, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut
- Mango obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię
- Zieleninę drobno siekamy, dodajemy na patelnię i całość dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Kurczaka możesz podawać z ryżem, kaszą lub makaronem.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Mango (280 g)
- Mleko kokosowe (150 ml)
- Cebula (105 g)
- Olej rzepakowy ekologiczny (20 ml)
- Czosnek (10 g)
- Imbir korzeń (10 g)
- Kolendra (świeża) (9 g)
- Curry w proszku (6 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.