fbpx
Szukaj
open close

Kurczak w sosie ananasowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca4dcad9f-d20b-4b0e-9603-6e60566f18e3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kurczak w sosie ananasowym

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski
  • Dodajemy połowę sosu sojowego, mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut
  • Ananasa odsączamy z zalewy (syrop zostawiamy) i kroimy na kawałki
  • Cebulę kroimy w ćwiartki
  • Pomidory kroimy w cząstki
  • Czosnek z imbirem obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę, pomidory i czosnek z imbirem, dolewamy bulion, ocet oraz połowę syropu z ananasa i zagotowujemy
  • Do miski wlewamy pozostały sos sojowy, dodajemy mąkę i mieszamy do momentu powstania gęstej „pasty”
  • Następnie dodajemy pastę na patelnię i dokładnie mieszamy
  • Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 2-3 minuty
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Następnie obracamy mięso na drugą stronę, dodajemy ananasa i smażymy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy sos, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 1 minutę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Danie możesz podawać z ryżem, kaszą lub makaronem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Pomidor (340 g)
  • Ananas w puszce (225 g)
  • Bulion mięsny (100 ml)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Sos sojowy (20 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
  • Mąka kukurydziana (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Imbir korzeń (10 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia - mała

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Gotowany kurczak z imbirem

Imbir obieramy i drobno siekamy Cebulę drobno siekamy Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, po czym wstawiamy je do naczynia do (…)

WIĘCEJ >

Chrupiący kurczak na ostro

Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy (…)

WIĘCEJ >

Chrupiący kurczak z parmezanem

Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę (…)

WIĘCEJ >

Cytrynowy kurczak w brokułach

Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni (…)

WIĘCEJ >

Kurczak curry z dynią i szpinakiem

Dynię obieramy i kroimy na drobne kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podobnie pierś z kurczaka. Czosnek i imbir (…)

WIĘCEJ >