fbpx
Szukaj
open close

Kurczak smażony z trawą cytrynową

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3ceeb4be-eb51-4c3a-b7be-2f60281b9284
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kurczak smażony z trawą cytrynową

Przygotowanie

Kurczak

  • Mięso kroimy na kawałki o wielkości ok. 4-5 cm i wrzucamy do miski
  • Dodajemy marynatę i całość dokładnie mieszamy
  • Miskę przykrywamy i wkładamy do lodówki na min. 1 godz. (możemy marynować dłużej, nawet 24 godz.)
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy czosnek i podsmażamy pod przykryciem przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy mięso wraz z marynatą i smażymy przez ok. 5-6 minut, cały czas mieszając
  • Dodajemy sos, dolewamy połowę bulionu, mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 5-6 minut
  • Następnie dolewamy drugą połowę bulionu, mieszamy i dalej gotujemy pod przykryciem przez ok. 5-6 minut
  • Cebulę obieramy, kroimy w cienkie plasterki, dodajemy na patelnię i smażymy przez ok. 1-2 minuty, cały czas mieszając
  • Mięso nakładamy na talerze i podajemy
  • Opcjonalnie możemy podawać mięso z ryżem, kaszą lub innymi, ulubionymi dodatkami

Marynata

  • Trawę drobno siekamy
  • Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy
  • Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kurczakiem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (300 g)
  • Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (300 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (60 ml)
  • Orzechy piniowe (50 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Bazylia (świeża) (24 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Lodówka, Łyżka cedzakowa, Miska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Praska do czosnku, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Chrupiący kurczak na ostro

Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy (…)

WIĘCEJ >

Curry z kurczakiem po tajsku

Cebulę obieramy i kroimy w piórka Mięso kroimy w paski W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. (…)

WIĘCEJ >

Calzone z porem i kurczakiem

Por kroimy w cienkie plasterki Mięso kroimy w kostkę Ser (mozzarellę) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy (…)

WIĘCEJ >

Kurczak curry z dynią i szpinakiem

Dynię obieramy i kroimy na drobne kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podobnie pierś z kurczaka. Czosnek i imbir (…)

WIĘCEJ >

Ryż z kalafiora z kurczakiem duszonym w mleku kokosowym, z porem, cebulą, imbirem

Kurczaka kroimy w paski Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Por kroimy w cienkie plasterki Pieczarki kroimy na ćwiartki Seler (…)

WIĘCEJ >