Kurczak słodko-kwaśny z nerkowcami i ryżem
Kurczak słodko-kwaśny z nerkowcami i ryżem
Przygotowanie
- Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Cukinię, ananasa i mięso kroimy w kostkę
- Mięso przenosimy do miski, dodajemy przyprawy oraz mąkę, mieszamy i odstawiamy
- Imbir oraz czosnek obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
- Do miski wlewamy ocet oraz wodę, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy mięso i podsmażamy z każdej strony przez ok. 5-6 minut
- Dodajemy imbir, czosnek oraz przyprawy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
- Dodajemy cukinię i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy ananasa i smażymy przez ok. 2 minuty
- Dolewamy ocet z wodą i cukrem, mieszamy i zagotowujemy
- Dodajemy orzechy, mieszamy i całość gotujemy jeszcze przez ok. 1-2 minuty (na dużym ogniu)
- Na talerze nakładamy ryż, a obok kurczaka w sosie słodko-kwaśnym
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (300 g)
- Ryż basmati (150 g)
- Cukinia zielona (150 g)
- Ananas w puszce (150 g)
- Orzech nerkowca (75 g)
- Ocet ryżowy (60 ml)
- Woda (45 ml)
- Cukier trzcinowy (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Mąka ziemniaczana (12 g)
- Imbir korzeń (5 g)
- Czosnek (5 g)
- Pieprz biały (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.