Kurczak po teksańsku z chili
Kurczak po teksańsku z chili
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Chili i zieleninę drobno siekamy
- Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wlewamy pomidory, ocet i tłuszcz, dodajemy chili, cebulę, czosnek oraz zieleninę i dokładnie blendujemy
- Do naczynia żaroodpornego wkładamy mięso, polewamy sosem (odrobinę zostawiamy) i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
- Na wierzchu mięsa kładziemy ser i pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut
- Mięso nakładamy na talerze i dekorujemy pozostałym sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Kurczaka możesz podawać z dodatkiem makaronu.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Ser żółty (150 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Chili (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Kolendra (świeża) (12 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
- Czosnek (5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.