Kurczak piri piri po portugalsku
Kurczak piri piri po portugalsku
Przygotowanie
- Czosnek obieramy
- Czosnek, chili oraz zieleninę drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
- Dodajemy tłuszcz oraz ocet i całość dokładnie blendujemy na pastę
- Mięso dokładnie nacieramy przygotowaną pastą i wkładamy do lodówki na ok. 6 godz. (co ok. 1-2 godz. obracamy mięso na drugą stronę)
- Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C
- Mięso kładziemy na blachę (skórą do góry) i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
- Po tym czasie zmniejszamy temp. piekarnika do 180 st. C i pieczemy mięso jeszcze przez ok. 20 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Kurczak udko (1280 g)
- Chili (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Czosnek (20 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.