fbpx
Szukaj
open close

Kurczak pieczony w ziołach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c22e7cecb-029c-4fb6-ba95-f354fcb93902
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kurczak pieczony w ziołach

Przygotowanie

  • Zieleninę drobno siekamy
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Cytrynę kroimy na pół
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Do miski wlewamy 3/4 ilości tłuszczu, dodajemy zieleninę oraz czosnek i dokładnie mieszamy
  • Delikatnie podnosimy skórę kurczaka i opuszkami palców nacieramy mięso tłuszczem, do środka wkładamy 3/4 połówek cytryn i zamykamy otwór wykałaczkami
  • Z pozostałej cytryny wyciskamy na kurczaka sok, a następnie przykrywamy go ściereczką i odkładamy na ok. 30 minut
  • Formę wkładamy do piekarnika ok. 10 minut przed rozpoczęciem pieczenia kurczaka
  • Gorącą formę polewamy tłuszczem i wkładamy do niej kurczaka, którego posypujemy przyprawami (solą i pieprzem), a następnie wsadzamy formę do piekarnika na ok. 75 minut
  • Po tym czasie wyciągamy kurczaka z piekarnika, odkładamy na ok. 15 minut i przystępujemy do krojenia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak tuszka (1600 g)
  • Cytryna (160 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Tymianek (świeży) (6 g)
  • Sól morska (6 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Chrupiący kurczak na ostro

Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy (…)

WIĘCEJ >

Chrupiący kurczak z parmezanem

Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę (…)

WIĘCEJ >

Curry z kurczakiem po tajsku

Cebulę obieramy i kroimy w piórka Mięso kroimy w paski W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. (…)

WIĘCEJ >

Cytrynowy kurczak w brokułach

Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni (…)

WIĘCEJ >

Kurczak curry z dynią i szpinakiem

Dynię obieramy i kroimy na drobne kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podobnie pierś z kurczaka. Czosnek i imbir (…)

WIĘCEJ >