fbpx
Szukaj
open close

Kurczak na parze z grzybami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c36ecf3c0-42b0-4b44-bf5e-99c586f790ba
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kurczak na parze z grzybami

Przygotowanie

  • Pieczarki oczyszczamy i kroimy na pół
  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Cebulę i zieleninę drobno siekamy
  • W rondlu zagotowujemy wodę
  • Do naczynia do gotowania na parze (najlepszy byłby parowar bambusowy) wkładamy naczynie żaroodporne
  • Na dnie naczynia żaroodpornego układamy pieczarki, a na nich mięso
  • Do miski wlewamy bulion, sos sojowy i tłuszcz (olej), dodajemy cukier i mieszamy do momentu, aż kryształki cukru się rozpuszczą
  • Powstałym sosem polewamy zawartość naczynia żaroodpornego i posypujemy imbirem oraz cebulą
  • Naczynie stawiamy nad rondlem z wrzącą wodą, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez ok. 20-30 minut )aż mięso będzie białe i miękkie)
  • Gotowe mięso posypujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (800 g)
  • Pieczarka (świeża) (500 g)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Bulion mięsny (45 ml)
  • Kolendra (świeża) (24 g)
  • Sos sojowy (20 g)
  • Imbir korzeń (10 g)
  • Olej sezamowy ekologiczny (6 ml)
  • Cukier trzcinowy (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Rondel, Tarka do jarzyn, Wkładka do gotowania na parze

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Chrupiący kurczak na ostro

Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy (…)

WIĘCEJ >

Chrupiący kurczak z parmezanem

Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę (…)

WIĘCEJ >

Kurczak curry ze smażonymi bananami

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę Owoce obieramy i kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Cytrynowy kurczak w brokułach

Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni (…)

WIĘCEJ >

Kurczak curry z dynią i szpinakiem

Dynię obieramy i kroimy na drobne kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podobnie pierś z kurczaka. Czosnek i imbir (…)

WIĘCEJ >