Kurczak na parze z grzybami
Kurczak na parze z grzybami
Przygotowanie
- Pieczarki oczyszczamy i kroimy na pół
- Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
- Cebulę i zieleninę drobno siekamy
- W rondlu zagotowujemy wodę
- Do naczynia do gotowania na parze (najlepszy byłby parowar bambusowy) wkładamy naczynie żaroodporne
- Na dnie naczynia żaroodpornego układamy pieczarki, a na nich mięso
- Do miski wlewamy bulion, sos sojowy i tłuszcz (olej), dodajemy cukier i mieszamy do momentu, aż kryształki cukru się rozpuszczą
- Powstałym sosem polewamy zawartość naczynia żaroodpornego i posypujemy imbirem oraz cebulą
- Naczynie stawiamy nad rondlem z wrzącą wodą, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez ok. 20-30 minut )aż mięso będzie białe i miękkie)
- Gotowe mięso posypujemy zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (800 g)
- Pieczarka (świeża) (500 g)
- Cebula dymka (80 g)
- Bulion mięsny (45 ml)
- Kolendra (świeża) (24 g)
- Sos sojowy (20 g)
- Imbir korzeń (10 g)
- Olej sezamowy ekologiczny (6 ml)
- Cukier trzcinowy (5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.