Kulki ryżowe ze szczypiorkiem
Kulki ryżowe ze szczypiorkiem
Przygotowanie
- Do rondla wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia (na małym ogniu)
- Szczypiorek drobno siekamy
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- W osobnym rondlu rozgrzewamy tłuszcz (masło)
- Wrzucamy szczypiorek z czosnkiem i smażymy przez ok. 2 minuty
- Dodajemy skórkę z cytryny oraz ryż i mieszamy przez ok. 1 minutę (do momentu, aż ziarna będą błyszczeć)
- Następnie dolewamy stopniowo bulion (w porcjach po ok. pół szklanki), cały czas mieszając
- Nim wlejemy następną porcję bulionu, czekamy do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn
- Dodajemy sok z cytryny i całość dokładnie mieszamy
- Następnie zawartość rondla przenosimy do miski i odstawiamy do ostygnięcia
- Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy
- Gdy ryż ostygnie – dolewamy do niego jajo i dokładnie mieszamy
- Nabieramy po łyżce mieszanki i formujemy z niej kulki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
- Kładziemy kulki i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając, aż się zezłocą z każdej strony
- Usmażone kulki odsączamy z nadmiaru tłuszczu
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kulek ryżowych.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (400 ml)
- Ryż basmati (100 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Szczypiorek (15 g)
- Cytryna – skórka (6 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Czosnek (5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.