Kulki ryżowe z szafranem
Kulki ryżowe z szafranem
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Zieleninę (tymianek) drobno siekamy
- Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Do rondla wlewamy bulion i wino, dodajemy przyprawy (szafran), stawiamy rondel na kuchenkę i gotujemy na wolnym ogniu
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 3-4 minut
- Dodajemy zieleninę oraz ryż i smażymy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając
- Do ryżu dolewamy bulion, tak aby zakryć ryż i gotujemy do momentu wyparowania całego płynu, następnie dolewamy więcej bulionu i czekamy, aż większość płynu wyparuję
- Po ok. 20 minutach gotowania ryż powinien być ugotowany, ale nadal lekko twardy w środku
- Wyłączamy kuchenkę, a do garnka z ryżem dodajemy ser i dokładnie mieszamy
- Ryż rozkładamy na blaszce i czekamy do całkowitego ostygnięcia
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Z ryżu formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w mące i układamy na blaszce
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (750 ml)
- Wino białe wytrawne (200 ml)
- Ryż basmati (200 g)
- Mąka kukurydziana (150 g)
- Cebula (105 g)
- Ser Parmezan (100 g)
- Masło (50 g)
- Tymianek (świeży) (6 g)
- Czosnek (5 g)
- Szafran (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.