fbpx
Szukaj
open close

Kuleczki ziemniaczane z szynką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c98e269a4-0689-45d4-ad61-2d64349fe591
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kuleczki ziemniaczane z szynką

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki, a następnie przenosimy do garnka, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 20 minut (do miękkości), po czym ziemniaki odcedzamy i wkładamy z powrotem do ciepłego garnka
  • Dodajemy tłuszcz i mieszamy, po czym rozgniatamy na gładką masę
  • Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do masy
  • Szynkę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach do masy, całość dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki, aby masę schłodzić
  • Dłonie oprószamy mąkę i formujemy z masy kulki o wielkości orzecha włoskiego
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Białka ubijamy na lekką pianę
  • Płatki kukurydziane wsypujemy do worka i rozgniatamy (np. wałkiem), po czym wysypujemy na talerz
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Kulki zanurzamy w białku, obtaczamy w płatkach i układamy na papierze
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 3 kuleczki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kulek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (500 g)
  • Szynka wieprzowa wędzona (125 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Jajo białko (60 g)
  • Płatki kukurydziane (30 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Lodówka, Mikser, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Talerz, Tarka do jarzyn, Tłuczek do ziemniaków, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Słodko-kwaśne kulki mięsne

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Do miski wkładamy mięso, wsypujemy bułkę tartą i przyprawy, wybijamy jaja i dokładnie (…)

WIĘCEJ >

Kuleczki szpinakowo-ryżowe

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Szpinak oczyszczamy, grubo kroimy (…)

WIĘCEJ >

Kuleczki mięsne z serem feta

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Wszystkie składniki (poza fetą) wkładamy do miski, dokładnie mieszamy i (…)

WIĘCEJ >

Kulki tłuszczowe z wędzonym łososiem

Blachę wykładamy papierem do pieczenia Łososia oraz ser kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dodajemy tłuszcz, sok z cytryny (…)

WIĘCEJ >

Kulki z nerkowców w wiórkach kokosowych

Orzechy prażymy na patelni, a następnie odkładamy do ostygnięcia Do przestygniętych orzechów dodajemy pozostałe składniki (poza wiórkami) i całość dokładnie (…)

WIĘCEJ >