Kruszonka z letnimi owocami
Kruszonka z letnimi owocami
Przygotowanie
- Orzechy drobno siekamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy owoce w plasterki
- Blachę lekko smarujemy tłuszczem
- Następnie układamy na blasze wszystkie owoce, posypujemy cukrem i skrapiamy ekstraktem z wanilii
- Do miski wsypujemy mąkę, stopniowo dodajemy tłuszcz i zagniatamy masę palcami, aż składniki będą dobrze połączone
- Dodajemy płatki owsiane, cukier trzcinowy oraz orzechy i całość dokładnie mieszamy
- Masę rozprowadzamy równomiernie na wierzchu owoców i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 35-40 minut (aż wierzch będzie chrupiący i złoty)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia deserów z kruszonką.
Autor
Lista składników
- Jabłko (200 g)
- Jeżyna (200 g)
- Jagoda leśna (150 g)
- Malina (150 g)
- Mąka razowa (110 g)
- Cukier trzcinowy (60 g)
- Masło klarowane ghee (60 g)
- Płatki owsiane (bezglutenowe) (50 g)
- Orzech laskowy (50 g)
- Wanilia – ekstrakt (4 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.