Kruche ciastka nadziewane musem bananowym z owocami
Kruche ciastka nadziewane musem bananowym z owocami
Przygotowanie
- Zagotowujemy wodę w czajniku
- Wlewamy wrzątek do szklanki (do wysokości ¼ ) i czekamy aż trochę wystygnie, w tym czasie
- Daktyle wkładamy do jakiejś miski/pudełka odpornego na wysoką temperaturę
- Zalewamy wrzątkiem tylko tyle, żeby zakryło daktyle
- Przykrywamy pokrywką i czekamy 2 minuty
- Dodajemy olej kokosowy
- Miksujemy blenderem na gładką masę
- Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy ręką (można początkowo łyżką), aż masa się dobrze połączy
- Do szklanki z gorącą wodą wsypujemy żelatynę, mieszamy i zostawiamy na chwilę, w tym czasie
- W tym czasie bierzemy foremki do muffinek
- Nakładamy po 2 łyżki ciasta na foremkę
- Do jakiejś miski wlewamy trochę ciepłej wody
- Maczamy w wodzie palce i wygniatamy ciastem foremkę (dość mocno, żeby się dobrze skleiło)
- Tak przygotowane foremki wkładamy na godzinę do zamrażarki
- W tym czasie obieramy banany
- Wkładamy je do jakiegoś naczynia, dolewamy wodę z żelatyną
- Wyciskamy sok z cytryny
- Blendujemy na gładką masę
- Wkładamy do lodówki
- W tym czasie przygotowujemy owoce
- Jagody zalewamy zimną wodą, płuczemy i odcedzamy na sitku
- Czereśnie płuczemy i nożykiem nacinamy z jednej strony i czubkiem noża wydłubujemy pestkę
- Malin się nie myje, trzeba przejrzeć tylko czy jakąś nie jest popsuta
- Wyjmujemy foremki z ciastem
- Ostrożnie małym nożem oddzielamy rant foremki od ciasta
- przekładamy foremkę „do góry nogami” na swoją dłoń i delikatnie wyduszamy z foremki
- Uzyskujemy gotowe foremkę z ciasta
- Wyjmujemy masę bananową
- Powinna już być lekko stężała, ale jeszcze nie zamieniona w formę stałą, jak jest wodnista, to trzeba jeszcze włożyć na 10 min do lodówki
- Masę bananową mieszamy rózgą i nakładamy do 2-3 wysokości babeczek
- Na wierzchu układamy owoce
- Dekorujemy miętą
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Banan (360 g)
- Wiórki kokosowe (200 g)
- Woda (150 ml)
- Daktyl (80 g)
- Czereśnia (60 g)
- Jeżyna (60 g)
- Malina (60 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Cytryna (40 g)
- Mięta (świeża) (10 g)
- Żelatyna w proszku (8 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.