fbpx
Szukaj
open close

Kruche ciasteczka z owocami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c63db2bdf-0ef2-4221-92b7-32779f1833cc
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kruche ciasteczka z owocami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy tłuszcz i siekamy masę nożem, do momentu uzyskania zwartych grudek, a następnie dosypujemy cukier
  • Do osobnej miski wybijamy jajo, dolewamy mleko i dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy do miski z mąką i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy
  • Ciasto zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy na płat o grubości ok. 2 cm
  • Z płatu ciasta wycinamy krążki o średnicy ok. 6 cm i układamy na blachę
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 13-15 minut
  • Po tym czasie wyciągamy blachę z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
  • Śmietankę ubijamy na sztywną pianę
  • Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy w plasterki
  • Każde ciastko dzielimy na dwie połowy, na dolną część nakładamy owoce oraz bitą śmietanę i przykrywamy górną częścią

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciastek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (200 g)
  • Rodzynki (130 g)
  • Masło (100 g)
  • Cukier trzcinowy (80 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Mleko kokosowe (30 ml)
  • Proszek do pieczenia (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Mikser, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Ciasteczka z orzechami pekan

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę wykładamy papierem do pieczenia Mąką przesiewamy przez sitko do miski, dodajemy kaszę (…)

WIĘCEJ >

Ciasteczka z czekoladą i orzechami pekan

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę smarujemy tłuszczem Czekoladę ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski, tak aby (…)

WIĘCEJ >

Ciasteczka bakaliowe

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C (z funkcją termoobiegu) Wszystkie orzechy oraz suszone owoce siekamy na kawałki Wszystkie składniki (…)

WIĘCEJ >

Ciasteczka z tapioki

Podgrzewamy mąkę na suchej patelni Mieszamy przez około 5 minut do momentu aż po dotknięciu będzie lekka jak puch Studzimy (…)

WIĘCEJ >

Kruche ciastka nadziewane musem bananowym z owocami

Zagotowujemy wodę w czajniku Wlewamy wrzątek do szklanki (do wysokości ¼ ) i czekamy aż trochę wystygnie, w tym czasie  (…)

WIĘCEJ >