Krucha tarta z rabarbarem
Krucha tarta z rabarbarem
Przygotowanie
Ciasto kruche
- Przygotowujemy miskę i umieszczamy w niej masło i smalec
- Dodajemy jajka i mąkę gryczaną
- Dodajemy słodzidło
- Mieszamy rękami do uzyskania jednolitej masy
- Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części i formujemy 2 kulki ciasta
- Oba ciasta wkładamy do zamrażarki na około 60 minut
- Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 st.C
- Przygotowujemy formę do pieczenia i wykładamy ją papierem do pieczenia
- Bierzemy 1 kulkę ciasta i rozwałkowujemy na lekko oprószonej mąką blacie lub na stolnicy
- Placek przekładamy do formy i delikatnie wpasowujemy go w wewnętrzne ranty formy
- Wkładamy do piekarnika na 15 minut
- Po podpieczeniu spodu wyjmujemy go z piekarnika i studzimy
Masa rabarbarowa
- Rabarbar kroimy w kostkę i umieszczamy na patelni
- Posypujemy słodziłem i przyprawami, dusimy przez około 10-15 minut do uzyskania miękkiej masy
- Zawartość patelni umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy blendować
- Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji
- Masę studzimy, po czym wylewamy ją na podpieczony spód ciasta kruchego
Pianka
- Białka oddzielamy od żółtek i umieszczamy je w misce
- Ubijamy mikserem do sztywności
- Dodajemy zmielony erytrytol
- Miksujemy na mniejszych obrotach do uzyskania gęstej, lśniącej masy
- Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy
- Piankę wylewamy na masę rabarbarową
- Wyjmujemy drugą część ciasta kruchego z zamrażarki
- Rozwałkowujemy go na lekko oprószonej mąką blacie lub na stolnicy, kroimy w średniej wielkości paski i kładziemy na piankę, tworząc kratkę
- Gotowe ciasto umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temp. 175 st. C na około 45 minut
- Po upieczeniu wyjmujemy i po wystudzeniu kroimy w kawałki
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia słodkich tart.
Autor
Lista składników
Ciasto kruche
- Mąka gryczana (300 g)
- Masło (180 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Erytrol (80 g)
- Smalec z gęsi (24 g)
Masa rabarbarowa
- Rabarbar (650 g)
- Erytrol (20 g)
- Cynamon mielony (4 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (1 g)
Pianka
- Jajo białko (93 g)
- Mąka ziemniaczana (12 g)
- Erytrol (10 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.