Królik w galarecie
Królik w galarecie
Przygotowanie
- Z królika odcinamy głowę, a korpus kroimy na kawałki
- Wszystkie warzywa obieramy
- Cebulę, szalotki i seler kroimy w plasterki
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy warzywa i smażymy przez ok. 4-5 minut, co jakiś czas mieszając
- Dodajemy kawałki królika i smażymy przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas obracając na drugą stronę
- Dolewamy wino i bulion (tak, aby przykrył składniki), dodajemy przyprawy i zieleninę, mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 75 minut (na wolnym ogniu)
- Żelatynę moczymy w zimnej wodzie
- Z garnka, łyżką cedzakową wyciągamy kawałki królika i oddzielamy mięso od kości
- Wywar przecedzamy przez sitko do osobnego garnka
- Żelatynę odsączamy, dodajemy do wywaru i mieszamy do momentu, aż się rozpuści
- Wywar odkładamy do ostygnięcia
- Do naczynia wlewamy trochę wywaru i odkładamy
- Gdy galareta stężeje – wkładamy do niej mięso z królika i zalewamy pozostałym wywarem
- Naczynie wkładamy do lodówki na min. 2 godz.
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z królikiem.
Autor
Lista składników
- Królik tuszka (1500 g)
- Wino białe wytrawne (300 ml)
- Bulion mięsny (300 ml)
- Cebula (210 g)
- Seler naciowy (90 g)
- Cebula szalotka ze szczypiorem (60 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Żelatyna w proszku (10 g)
- Czosnek (5 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Liść laurowy (1 g)
- Tymianek (świeży) (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.