Krewetki z rumem po kubańsku
Krewetki z rumem po kubańsku
Przygotowanie
- Paprykę kroimy w cienkie plastry (gniazdo nasienne usuwamy)
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry
- Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) i przenosimy do miski
- Dodajemy przyprawy (kmin rzymski, ziele angielskie, pieprz), rum, sok z limonki oraz połowę tłuszczu i dokładnie mieszamy
- Miskę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy paprykę z cebulą i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy krewetki wraz z marynatą i smażymy przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając
- Dodajemy zieleninę i mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z krewetkami.
Krewetki możesz podawać z dodatkiem ulubionych warzyw np. z awokado i pomidorami.
Autor
Lista składników
- Krewetka black tiger (świeża) (600 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Sok z limonki (bio) (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Kolendra (świeża) (12 g)
- Rum (10 ml)
- Kminek mielony (1.5 g)
- Ziele angielskie mielone (0.5 g)
- Pieprz kajeński (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.