Krewetki czosnkowo-migdałowe
Krewetki czosnkowo-migdałowe
Przygotowanie
- Zieleninę drobno siekamy
- Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Do miski wlewamy tłuszcz i sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zieleninę oraz przyprawy (sól) i mieszamy
- Krewetki wrzucamy do miski z sosem i dokładnie obtaczamy
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na papier wykładamy krewetki i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 5 minut
- Następnie obracamy krewetki na drugą stronę i pieczemy przez kolejne ok. 5 minut
- Na patelni prażymy płatki migdałowe przez ok. 2-4 minuty
- Krewetki nakładamy na talerze i posypujemy płatkami migdałowymi
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia krewetek.
Autor
Lista składników
- Krewetka black tiger (świeża) (600 g)
- Płatki migdałowe (70 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (20 g)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Sól morska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.