Kremowe curry z wołowiną
Kremowe curry z wołowiną
Przygotowanie
- Cebulę, czosnek oraz imbir obieramy i drobno siekamy
- Chili drobno siekamy
- Mięso kroimy na kawałki i przenosimy do miski
- Dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był w nim dobrze obtoczony
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę, czosnek, imbir oraz chili i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Dodajemy przyprawy (kmin) oraz połowę orzechów i smażymy przez ok. 1 minutę
- Dodajemy mięso z jogurtem i pomidory, mieszamy i zagotowujemy
- Rondel przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 75 minut, co jakiś czas mieszając
- Drugą połowę orzechów grubo siekamy
- Danie nakładamy na talerze i posypujemy orzechami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia curry.
Autor
Lista składników
- Wołowina łopatka (750 g)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Cebula (210 g)
- Jogurt naturalny (200 g)
- Orzech nerkowca (100 g)
- Chili (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (10 g)
- Kmin rzymski (6 g)
- Imbir korzeń (5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.