Kremowa zupa jarzynowa
Kremowa zupa jarzynowa
Przygotowanie
- Kalafior z brokułem dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-12 minut (do miękkości)
- Zieleninę siekamy
- Kalafior z brokułem przenosimy do blendera, dodajemy zieleninę oraz mleko i całość blendujemy na jednolitą konsystencję
- Mąkę mieszamy z wodą
- W garnku zagotowujemy bulion
- Do bulionu dodajemy rozmieszaną mąkę, mieszamy i gotujemy przez ok. 4-5 minut
- Wyłączamy kuchenkę, do garnka dodajemy zawartość blendera oraz śmietankę i mieszamy
- Do miski wlewamy odrobinę zupy, dodajemy żółtka i roztrzepujemy, a następnie wlewamy zawartość miski do garnka
- Dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zup.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (750 ml)
- Mleko sojowe (250 ml)
- Kalafior (250 g)
- Brokuł (250 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (50 g)
- Śmietana sojowa (50 ml)
- Woda (50 ml)
- Jajo żółtko (40 g)
- Mąka orkiszowa (30 g)
- Sól kłodawska (6 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.