Kremowa zupa dyniowo-ziemniaczana
Kremowa zupa dyniowo-ziemniaczana
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Ziemniaki z dynią obieramy i kroimy na kawałki (z dyni usuwamy pestki i włókna)
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz przyprawy (liście laurowe) i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy ziemniaki z dynią, dolewamy bulion i gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 minut (na małym ogniu)
- Z rondla wyciągamy przyprawy (liście laurowe), a pozostałą zawartość przelewamy do blendera i blendujemy na gładką masę
- Zawartość blendera przelewamy z powrotem do rondla, dolewamy mleko, dodajemy jogurt, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 5 minut
- Zieleninę drobno siekamy
- Zupę nalewamy do misek i posypujemy zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.
Zupę możesz opcjonalnie posypać grubo zmielonym, kolorowym pieprzem.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (500 ml)
- Ziemniak (400 g)
- Dynia (300 g)
- Mleko kokosowe (200 ml)
- Jogurt naturalny (200 g)
- Cebula (105 g)
- Szczypiorek (15 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (5 g)
- Liść laurowy (2 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.