Krem z ziemniaków i porów
Krem z ziemniaków i porów
Przygotowanie
- Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część)
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy por i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy ziemniaki, dolewamy bulion i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut (do miękkości ziemniaków)
- Ponownie zmniejszamy ogień, dodajemy ser i gotujemy do momentu, aż się rozpuści
- Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy zupę na ok. 3-5 minut do ostygnięcia, a następnie przelewamy do blendera i blendujemy na jednolitą konsystencję
- Zawartość blendera przelewamy do garnka, dodajemy posiekaną zieleninę oraz przyprawy (pieprz) i podgrzewamy przez ok. 5 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kremów.
Zupę możesz podawać z dodatkiem chleba.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (1000 ml)
- Por (280 g)
- Ziemniak (150 g)
- Ser twarogowy krowi (100 g)
- Masło (50 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.