Krem z pomidorów z bazylią
Krem z pomidorów z bazylią
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Marchew obieramy i kroimy w plasterki
- W rondlu rozpuszczamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę oraz marchew i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dolewamy bulion i pomidory, dodajemy przecier, miód oraz przyprawy (pieprz) i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 minut
- Połowę zieleniny drobno siekamy i dodajemy do zupy
- Zawartość rondla blendujemy na jednolity krem, a następnie przelewamy zupę przez gęste sito do czystego rondla
- Rozprowadzamy po zupie śmietanę i podgrzewamy (nie zagotowujemy)
- Zupę nalewamy na talerze i dekorujemy pozostałą zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (500 ml)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Cebula (105 g)
- Marchew (100 g)
- Śmietana 18% (75 g)
- Przecier pomidorowy (30 g)
- Masło (15 g)
- Miód lipowy (12 g)
- Bazylia (świeża) (9 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.