fbpx
Szukaj
open close

Krem z pieczonej papryki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cca04a687-f008-40d0-b911-51d1101c0fd7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Krem z pieczonej papryki

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Papryki dokładnie myjemy, kładziemy na papier i wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut (w tym czasie obracamy paprykę 2-3 razy na inną stronę)
  • Upieczone papryki przenosimy do miski, przykrywamy talerzykiem i odkładamy na ok. 15 minut
  • Następnie obieramy paprykę ze skórki (usuwamy nasiona i szypułki), a miąższ odkładamy do miski
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Por obieramy i drobno kroimy
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy por i tłuszcz (masło), mieszamy i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy miąższ z papryki i wszystkie przyprawy, mieszamy i gotujemy jeszcze przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy śmietanę i całość dokładnie blendujemy na jednolity krem

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z papryką.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Papryka czerwona (1000 g)
  • Bulion jarski (1000 ml)
  • Por (140 g)
  • Cebula (105 g)
  • Śmietana 18% (60 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Masło (15 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (6 g)
  • Tymianek suszony (3 g)
  • Papryka ostra mielona (proszek) (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Faszerowana papryka

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Papryki kroimy wzdłuż na pół i usuwamy z nich pestki Następnie wkładamy papryki (…)

WIĘCEJ >

Pasta paprykowo-pomidorowa

Do miski wkładamy ser, dolewamy wodę i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę (…)

WIĘCEJ >

Zupa paprykowo-kalarepowa

Do garnka wlewamy bulion Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do garnka Dodajemy przyprawy i gotujemy przez ok. 45 minut (…)

WIĘCEJ >

Brokułowo-paprykowa sałatka

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut, a następnie odcedzamy Paprykę kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Krem z pieczonej papryki i pomidora

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Pomidora kroimy w ćwiartki (wycinamy głąb), a paprykę w kostkę (nasiona wyrzucamy) Do (…)

WIĘCEJ >