Krem z pieczonej papryki
Krem z pieczonej papryki
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Papryki dokładnie myjemy, kładziemy na papier i wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut (w tym czasie obracamy paprykę 2-3 razy na inną stronę)
- Upieczone papryki przenosimy do miski, przykrywamy talerzykiem i odkładamy na ok. 15 minut
- Następnie obieramy paprykę ze skórki (usuwamy nasiona i szypułki), a miąższ odkładamy do miski
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Por obieramy i drobno kroimy
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Dodajemy por i tłuszcz (masło), mieszamy i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Dolewamy bulion i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
- Dodajemy miąższ z papryki i wszystkie przyprawy, mieszamy i gotujemy jeszcze przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy śmietanę i całość dokładnie blendujemy na jednolity krem
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z papryką.
Autor
Lista składników
- Papryka czerwona (1000 g)
- Bulion jarski (1000 ml)
- Por (140 g)
- Cebula (105 g)
- Śmietana 18% (60 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Masło (15 g)
- Czosnek (10 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (6 g)
- Tymianek suszony (3 g)
- Papryka ostra mielona (proszek) (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.