fbpx
Szukaj
open close

Krem z dyni z mleczkiem kokosowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0f16857a-2536-4e38-8459-bb7c0ca6d32a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Przygotowanie

  • Dynie pieczemy przez około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180-200 st. C
  • Następnie obieramy ze skóry i kroimy w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy drobno posiekany czosnek, cebulę i podsmażamy do czasu aż się lekko zarumienią
  • Dodajemy dynię i dusimy przez kilka minut
  • Miksujemy wszystko razem blenderem, a następnie na przemian dodajemy sok pomidorowy i mleko kokosowe tak, by zachować kremową konsystencję zupy i pomarańczowy kolor
  • Mieszając, dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy przez kilka minut na małym ogniu
  • Podajemy z odrobiną mleczka kokosowego i świeżą kolendrą lub pestkami dyni

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań z dynią.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Dynia Hokkaido (świeża) (700 g)
  • Passata pomidorowa (250 g)
  • Mleko kokosowe (115 ml)
  • Cebula (50 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (4 g)
  • Curry w proszku (3 g)
  • Kolendra (ziele) suszona (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pieczona dynia

Kroimy dynię na pół Wydłubujemy łyżką pestki Kroimy dynię w plastry Kładziemy na blachę (można blachę wyłożyć papierem pergaminowym jeśli (…)

WIĘCEJ >

Purée z dyni

Przekroić dynię na pół i usunąć z niej nasiona Następnie taką dynię piec w temperaturze 170-200°C przez około 45 minut, aby (…)

WIĘCEJ >

Pieczone warzywa 2

Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na kawałki Brokuł dzielimy na różyczki Wszystko wkładamy do naczynia żaroodpornego Dodajemy przyprawy, opcjonalnie tłuszcz (…)

WIĘCEJ >

Frytki z dyni

Dynię obieramy, myjemy i kroimy na frytki o grubości 1-2 cm Umieszczamy w naczyniu i dodajemy oliwę z przyprawami Wszystko (…)

WIĘCEJ >

Pieczone warzywa

Dynię kroimy na kawałki, usuwamy pestki Patisona obieramy, kroimy na kawałki i usuwamy pestki Marchew obieramy i kroimy w plastry (…)

WIĘCEJ >