Krem z dyni z mleczkiem kokosowym
Krem z dyni z mleczkiem kokosowym
Przygotowanie
- Dynie pieczemy przez około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180-200 st. C
- Następnie obieramy ze skóry i kroimy w kostkę
- W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy drobno posiekany czosnek, cebulę i podsmażamy do czasu aż się lekko zarumienią
- Dodajemy dynię i dusimy przez kilka minut
- Miksujemy wszystko razem blenderem, a następnie na przemian dodajemy sok pomidorowy i mleko kokosowe tak, by zachować kremową konsystencję zupy i pomarańczowy kolor
- Mieszając, dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy przez kilka minut na małym ogniu
- Podajemy z odrobiną mleczka kokosowego i świeżą kolendrą lub pestkami dyni
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań z dynią.
Autor
Lista składników
- Dynia Hokkaido (świeża) (700 g)
- Passata pomidorowa (250 g)
- Mleko kokosowe (115 ml)
- Cebula (50 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (12 g)
- Czosnek (10 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (4 g)
- Curry w proszku (3 g)
- Kolendra (ziele) suszona (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.