Krem z dyni z dodatkiem jabłka
Krem z dyni z dodatkiem jabłka
Przygotowanie
- Dynię obieramy i kroimy w kostkę (wnętrze wydrążamy)
- Cebulę oraz jabłko obieramy i kroimy w kostkę
- Marchew obieramy i kroimy w plastry
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2 minuty
- Dodajemy dynię, jabłko, marchew oraz przyprawy, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut
- Dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy płomień i gotujemy przez ok. 15 minut (do momentu, aż dynia będzie miękka)
- Wyłączamy kuchenkę i blendujemy zupę na jednolitą konsystencję
- Zupę nalewamy na talerze i podajemy ze śmietaną oraz pestkami dyni
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych kremów z warzyw.
Autor
Lista składników
- Dynia (1000 g)
- Bulion jarski (1000 ml)
- Jabłko (180 g)
- Marchew (135 g)
- Cebula (105 g)
- Śmietana 18% (50 g)
- Pestki dyni obrane (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)
- Imbir w proszku (1.5 g)
- Cynamon mielony (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.