Krem selerowy
Krem selerowy
Przygotowanie
- Warzywa obieramy i dokładnie myjemy
- Ziemniaki z selerem kroimy w kostkę
- Por kroimy w plasterki
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz (masło i oliwę)
- Wrzucamy warzywa, dodajemy przyprawy (sól), mieszamy i dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając
- Dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie przykrywamy garnek pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 30 minut (do miękkości warzyw)
- Garnek ściągamy z kuchenki, dolewamy śmietankę i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
- Gotowy krem stawiamy z powrotem na kuchenkę i podgrzewamy (nie gotujemy)
- Dodajemy przyprawy i mieszamy
- Krem nalewamy do misek i podajemy ze startym serem oraz posiekaną zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup krem.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (2000 ml)
- Seler korzeń (500 g)
- Ziemniak (300 g)
- Śmietanka kremówka 30% (240 ml)
- Por (140 g)
- Ser Parmezan (60 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Masło (15 g)
- Koper (świeży) (6 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.