Krem orzechowo-czekoladowy
Krem orzechowo-czekoladowy
Przygotowanie
- Orzechy prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliły
- Następnie wysypujemy orzechy na ręcznik papierowy i pocieramy, aż odpadnie z nich skórka (część skórki może się nie oddzielić)
- Orzechy wsypujemy do młyna do mielenia kawy i mielimy
- Zmielone orzechy przesypujemy do miski, a do młynka wsypujemy cukier (trzcinowy) i również mielimy
- Mleko podgrzewamy w rondlu, aby było ciepłe
- Do miski z orzechami wlewamy 3/5 ilości mleka, mieszamy i odstawiamy, aby orzechy wchłonęły płyn
- Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy do rondla z pozostałym mlekiem i podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż czekolada się rozpuści
- Do czekolady wsypujemy cukry i dokładnie mieszamy
- Wszystkie składniki przenosimy do blendera i dokładnie blendujemy na jednolitą masę
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypada 1 łyżka kremu.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Orzech laskowy (100 g)
- Mleko krowie (100 g)
- Czekolada gorzka (bez mleka) (70 g)
- Cukier trzcinowy (60 g)
- Cukier waniliowy (trzcinowy) (10 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.