Krem marchewkowy
Krem marchewkowy
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Marchew obieramy i kroimy w plasterki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy marchewkę i podsmażamy przez ok. 5-6 minut, co jakiś czas mieszając
- Dolewamy bulion i gotujemy przez ok. 20 minut
- Po tym czasie ściągamy zupę z kuchenki i blendujemy na jednolitą konsystencję
- Dodajemy wszystkie przyprawy oraz jogurt i mieszamy
- Krem z marchewki wstawiamy z powrotem na kuchenkę i podgrzewamy (nie gotujemy)
- Gotowy krem nalewamy do misek, posypujemy posiekaną zieleniną i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup krem.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (1000 ml)
- Marchew (500 g)
- Cebula (105 g)
- Jogurt naturalny (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (10 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz biały (1.5 g)
- Tymianek suszony (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.