fbpx
logo
Szukaj
open close

Krem kataloński

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5654e5d1-ec7e-4ce8-a43a-088fef977138
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Krem kataloński

Przygotowanie

  • Jajo wybijamy do miski, dodajemy żółtka oraz słodzik (ksylitol) i ubijamy na puszystą masę przy pomocy rózgi kuchennej
  • Do rondla wlewamy mleko i zagotowujemy, po czym ściągamy rondel z kuchenki
  • Do mleka dodajemy mleko w proszku i mieszamy do momentu, aż się rozpuści
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Cały czas mieszając, dolewamy mleko do masy jajecznej
  • Masę przecedzamy przez sitko i przekładamy do żaroodpornych foremek
  • Foremki kładziemy na blachę, na którą wlewamy odrobinę wody i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Po tym czasie wyciągamy foremki z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia
  • Ostygnięte foremki wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
  • Przed podaniem kremów w piekarniku rozgrzewamy grill
  • Kremy posypujemy cukrem i wkładamy do piekarnika na ok. 2-3 minuty (pieczemy do momentu, aż cukier się roztopi)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia deserów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Mleko krowie (400 ml)
  • Jajo żółtko (60 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Ksylitol (20 g)
  • Cukier trzcinowy (20 g)
  • Mleko w proszku (20 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Foremki do sufletów, Lodówka, Miska, Piekarnik, Rondel, Rózga kuchenna, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Krem orzechowo-czekoladowy

Orzechy prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliły Następnie wysypujemy orzechy (…)

WIĘCEJ >

Biszkoptowy pudding z borówką

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne lekko smarujemy tłuszczem Do miski wkładamy tłuszcz i ucieramy z tłuszczem (…)

WIĘCEJ >

Aksamitny deser cytrynowy

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę do (…)

WIĘCEJ >

Malinowy deser z tapioki

Zaczynamy od musu malinowego Maliny miksujemy blenderem na gładki mus W rondelku gotujemy wodę z musem malinowym. Gdy zacznie wrzeć (…)

WIĘCEJ >

Czekoladowy krem daktylowy

Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy na gładki krem

WIĘCEJ >