Krem cukiniowy
Krem cukiniowy
Przygotowanie
- Cukinię myjemy, osuszamy, kroimy na pół i wydrążamy pestki
- Jarmuż myjemy i pozbawiamy zdrewniałych części
- Wydrążoną cukinię kroimy w kostkę o wielkości około 1-2 cm
- Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę
- W garnku rozgrzewamy masło
- Umieszczamy w nim cebulę, czosnek, jarmuż i cukinię
- Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości
- Całość miksujemy do powstania gładkiej konsystencji, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
- Podajemy z mozzarellą, słonecznikiem i kiełkami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zupy krem z cukinii.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (300 g)
- Bulion mięsny (250 ml)
- Ser Mozzarella (75 g)
- Jarmuż (40 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Cebula dymka (20 g)
- Kiełki lucerny (15 g)
- Pestki słonecznika obrane (10 g)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.